Varför är kulturen viktig?

Alla källor på internet är luddiga och jobbiga så jag använder mig nog bara utav det som finns i mitt huvud om kultur. Men kultur är jobbigt att förklara så det kan inte bli annat än luddigt när man gör ett försök. Jag tror inte att det finns något rätt eller fel angående ämnet för jag intalar mig själv att alla ord är fiktiva, alltså påhittade, och att alla människor då kan ha en helt egen uppfattning om vad kultur är.

 

När jag tänker kultur tänker jag på allt det som är representativt för ett land. Främst tänker jag på  musik, konst, teater och så vidare. Estetiska verksamheter. Men om man ska tränga djupare in i min skalle så hittar man även vetskap om att språk, mat, kläder, religion, film och andra nöjen samt nyttigheter kan sättas i samma fack.

 

Nu har du som läsare fått ta del utav det som undertecknad kan dra fram ur eget huvud om vad kultur är men frågan var ju "Varför är kulturen viktig?"

 

Enligt mig står svaret självklart när man blickar uppåt mot de ovanstående benämningarna.

 

Jag läste som yngre en bok med mer bilder än text som hette "Lika som bär" och i den fick jag lära mig om hur tråkigt allting skulle vara om hela jordens befolkning skulle vara precis likadana. Samma sätt att prata, att gå, att tänka, och  samma minspel. Samma utseende och beteende, favoritglass och sexfantasier. Tellus undergång och människans utrotning skulle snabbt vara ett faktum. Det är i alla fall vad jag tror.

 

Det är en extrem tur och samtidigt otroligt viktigt att vi är olika. Annars skulle vi vara kvar vid den tid då de första organsimerna skapades. Man kan inte utvecklas om man inte prövar nya saker. Det finns ju ingenting att lära sig av! Nöjen skulle inte få någon existens heller om det inte fanns individer som stack ut. Kultur är bevis på att någonting har utvecklats på sitt eget lilla sätt och att man är stolt över det och därför väljer att hålla kvar vid det (jag tänker främst på ett land nu).

 

Jag tycker att jag har fått fram tillräckligt utav det som mitt hjärnkontor har att erbjuda inom ämnet. Tacka den som uppfann kulturen vettja!

 

Jesper Axelsson


RSS 2.0